11 Kasım 2014 Salı

Hamilelikte Doktor Arayışları

Selamlar,

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde ilk yapacağınız şey sevinmek ve sonra bir doktora görünmek.
Bizim doktor sürecimiz şöyle oldu :

1- Eş dost tavsiyesi ile bir doktor araştırdık.
2- İlk gidişlerimizde doktorun yaklaşımı ve ilgisine dikkat ettik.
3- Fiyatlarının uygunluğunu düşünme.

Maddeleri sıralayalım;

1 - Bence doktor tavsiyeleri güvendiğiniz birinden geliyorsa dikkate alın. Biz profesörün özel muayenehanesine gittik ama bence prof olmak zorunda değil. İlgili olduğu söyleniyorsa gidin. Ve bence sırf iyi olmasına değil ulaşımınıza da dikkat edin beyler. Zira kadınlar haklı olarak sizin de yanlarında olmasını isteyecekler. Bu durumuda işiniz eviniz üçgeninde bir yer çok da mantıklı olacaktır. Valla geç kalınca surat çekersiniz haberiniz olsun. Bence kadınlardan değil kocalarından tavsiye alın. Çünkü daha sakin ve tarafsız bakıyorlar. Doktor görüşleri neymiş beylerden alın.

2 - Doktorun iyi olması kadar tutumu da önemli. Çünkü hassas bir dönemden geçen eşiniz onun ağzından çıkanlara dikkat edecek. Sakin, net açıklamaları olan, panik yolundansa sakinleştirme yolu seçen bir doktor her zaman tercihiniz olsun. Doktorunuzun sizin isteklerinize de değer verdiğinden emin olun. Yani normal doğum istiyorsanız gerçekten normal doğum isteyeceğinden emin olun (onlar için daha kolay çünkü sezaryan. saati günü belli olduğundan 1 saatlik iş oluyor doğum sezaryanla). Bizim doktorumuz son güne kadar normal doğumumuzu onayladı ve bekledi. Ama gün geçip sağlık riski olunca sezaryana döndük. O da belirtttiğim gibi günü geçince almak zorunda kaldık. (zaten bebek doğumundan 15 dakka sonra kakasını yaptı. Çocuk doktoru biraz daha kalsa anne karnında da yapabilirdi dedi. Dikkatinizi çekerim başka doktor dedi bunu). Yani sezaryanı son ana kadar beklememiz konusunda bizi de sıkıştırmadan doğru yönlendirdi.

Doktorun ilgisi sadece anneyi muayene etmek ve yönlendirmelerden ibaret değil üstelik. Rapor zamanı işyerine verebilmeniz için rapor işlerine yardım etmeli (bizim doktor çalıştığı üniversiteye yönlendirip işlerimizin seri olmasına yardımcı oldu mesela. Erkekler yapacağı için bu işleri doktorun bu konularda yardımcı olması çok önemli).
Bence bu aşamada inandıysanız doktora bir daha bırakmayın ve sorgulayarak kendinizi huzursuz kılmayın.


3 - Maddi yanı da önemli bu işin. Kadınlar genelde ona bakmaz ama beyler ne kadar heyecanlı ve kaygılı da olsa bebekle ilgili bu kısmını da unutmuyorlar. Doktor muayene ücreti önemli. Genelde proflar 300-350 arası alıyor. Yaklaşık 10 kere kontrole gideceksiniz doğuma kadar. Sonra özel muayenede doğum olmayacağından onun çalıştığı bir iki hastaneden birinde doğum yapacaksınız. İşte en önemli kısım bu. Özel hastaneyle iyi ve net görüşün. Mutlaka yüz yüze biriyle görüşün. 2000-3000 lira ödeyeceksiniz alacğınız hizmeti görün. Neye ne ödeyeceğiniz detaylarını bilin. Kalma süresi, içerik vb gibi şeyler sonradan problem çıkarmasın. Biz hastanemizden hiç memnun kalmadık mesela. Hem de 2500 doğum paketi + 650 suit oda farkı ödedik. Doktor da doğum yaptırmak için 3000 lira aldı. Evet sırf doğum ve doktor masrafı 6000 TL'yi geçti (bizim sigortamız olduğu için bunun az bir kısmını ödedik) ama ne olursa olsun bunu konuşun doktorla. Sezaryan olursa ne kadar - normal doğum ne kadar? Sonrasında neleri kapsıyor? Hemşire 10 gün sonra dikiş almaya geldiğinde para aldı mesela. Bu uyuz etti beni. Açık açık konuşun. Kadınlar rahatsız olsa da biraz aptala yatıp sorun detaylarıyla. Ne zaman ödeyecez nasıl ödeyecez? Kart geçiyo mu? Emin olmak lazım. Utanacak bir şey yok. Az para değil hesap yapmak lazım.

Ana konular bunlardır derim. Güvendiğiniz bir doktor olsun. İçinize sinsin yani.

Porco

Berat madde madde çok güzel belirtmiş. Hamilelik esnasında kafa biraz gidik olduğundan eşlerin her doktor ziyaretinde yanınızda olması sorulacak sorular ve cevapların akılda kalması açısından daha sağlıklı :) tabi ki bebeğin her ayki gelişimini görmek babaların kaçırmaması gereken en önemli anlar. Bu sebeplerden eşin de doktor ile iletişiminin iyi olması çok önemli.

Doktor tavsiyesi yapılmaz derler ama ben çok güvendiğim iki çocuk annesi arkadaşım Cerenin doktoruna tavsiyesi üzerine gittim. Daha öncesinde de birkaç sefer rutin kontrollere gittiğim doktordan memnundum ama hamilelik süreci uzun ve farklı olduğundan gerçekten soru sormaktan çekinmediğinizi, cevaplarına güvendiğiniz, sizi rahatlatabilen bir doktor ile hamileliğinizi geçirmeniz bence çok önemli.

Banu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder